Topvrouwen

Annika (25) en Iris (25) doen beiden een Master Communicatiewetenschap aan de VU en hebben naast hun studie samen brandingbureau Topvrouwen opgezet. Ze wonen allebei in Amsterdam, en zijn momenteel veel in de bieb te vinden omdat ze hun scriptie binnenkort moeten inleveren. Als ze niet met Topvrouwen of hun scriptie bezig zijn kun je Annika en Iris vinden op een festival, op het terras of met een heerlijke kop koffie bij een café bij hen in de buurt. Eind juni leveren ze hun scriptie in en daarna willen ze keihard aan de slag gaan om hun bedrijf Topvrouwen succesvol te maken!

Annika (25) en Iris (25)

Wanneer en waarom zijn jullie begonnen met Topvrouwen Branding?

Toen we zes jaar geleden samen stageliepen bij een branding-bureau in Amsterdam begon het te kriebelen. Wat zou het ontzettend leuk zijn om samen een bureau te runnen! Maar we maakte de eerste stap steeds niet. Afgelopen winter liepen we nog steeds met het idee en besloten we de stap te nemen. Tijdens onze Master Communicatiewetenschap en ons werk als communicatiemedewerker zagen we dat de communicatiewereld aan het veranderen is. Door de ontwikkelingen op het gebied van social media kunnen merken en bedrijven steeds meer hun persoonlijke kant laten zien. En dit werkt. Door jezelf of je bedrijf ‘menselijk’ te profileren, kun je een band opbouwen met je doelgroep. En dit levert allerlei positieve effecten op! 

Met Topvrouwen branding willen we andere (vrouwelijke) ondernemers dan ook helpen met hun (personal) branding en online en offline zichtbaarheid zodat zij een betere band kunnen opbouwen met huidige en toekomstige klanten. En natuurlijk hopen we andere vrouwelijke ondernemers te inspireren. 

Wat zijn de belangrijkste lessen die jullie tot nu toe hebben geleerd tijdens het ondernemen?

Dat je niet te veel moet nadenken en iets gewoon moet doen. Wij stelden het oprichten van een onderneming steeds uit. Op een gegeven moment dachten we: het is nu of nooit. We doen het gewoon. We schreven een Facebook- en Instagrampost voor onze vrienden en familie met daarin de aankondiging van Topvrouwen Branding. We hadden toen nog geen concreet plan, maar het was voor ons een stok achter de deur. Nu moesten we wel doorpakken. Vanaf dat moment werken we aan onze eigen branding en maken we wekelijks content voor Instagram. En kijk waar we nu zijn. Onze website gaat bijna live, we hebben een aantal toffe samenwerkingen staan en al heel veel inspirerende ondernemers ontmoet. Dus onze allergrootse les: soms moet je gewoon starten en niet wachten tot iets ‘af’ of ‘perfect’ is. 

“Op een gegeven moment dachten we: het is nu of nooit. We doen het gewoon. We schreven een Facebook- en Instagrampost voor onze vrienden en familie met daarin de aankondiging van Topvrouwen Branding”

Wat een goede les! Veel geleerd dus al. Maar wat waren de uitdagingen? 

Het uitzoeken van sommige praktische zaken. Welke rechtsvorm kiezen we? Welke verzekeringen moeten we afsluiten? Hoe gaan we onze boekhouding doen? Er is zoveel keus en er zijn zoveel mogelijkheden, dus soms zien we door de bomen het bos niet meer. Gelukkig zijn er veel mensen in onze omgeving die ons hierbij kunnen helpen. Bijvoorbeeld vriendinnen en familie die zelf ook een onderneming hebben. Het is erg fijn om een netwerk van andere ondernemers om je heen te hebben, zodat je elkaar kunt helpen met dit soort vragen. 

Wat heeft die ondernemende ervaring jullie tot nu toe gebracht? 

We hebben er tot nu toe vooral heel veel zin in. Momenteel zijn we beiden nog in loondienst en ronden we nu onze Master af. Vaak zijn we na Topvrouwen-meetings zó enthousiast en hebben we veel toffe ideeën. We kunnen gewoon niet wachten om alles uit te voeren. Hopelijk maken we komend jaar een vliegende start en mogen we veel mooie opdrachten uitvoeren. Daarnaast zijn we met veel plezier erg actief op ons Instagramaccount. We bouwen hier zoveel leuke contacten op met andere ondernemers die ons weer inspireren. 

Hebben jullie nog tips voor andere jonge vrouwen die ook willen starten met ondernemen?

Gewoon doen! Je kan eeuwig nadenken of blijven dromen, maar de enige manier om iets te bereiken is door het gewoon te doen. Daarnaast willen we andere ondernemers aanraden om te investeren in een goed netwerk. Vaak kunnen andere ondernemers je helpen en jij hen. En verder willen we natuurlijk iedereen heel veel succes wensen!

Vind je het leuk om met Annika en Iris te connecten? Volg dan hun Instagram-account of stuur ze een bericht. Ze vinden het erg leuk om andere ondernemende jonge vrouwen te leren kennen!

Author: Milou Knierim

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *