Wat leer je tijdens een Women Entrepreneur College? Julia deelt haar lessen

Hoe ik een aantal belangrijke lessen haalde uit het bijwonen van mijn eerste Women Entrepreneur College (en deze niet voor mezelf kon houden) 

Voordat je begint met het lezen van deze tekst wil ik eerst graag even een regel of 3 wijden aan hoe zeer ik het concept Women Entrepreneur College respecteer en bewonder. Milou heeft met de colleges die zij organiseert vanuit het Women Entrepreneur College zo’n uniek en fascinerend concept opgezet voor jonge, ondernemende vrouwen – ik was mij verbaasd over de gigantische hoeveelheid inspiratie die ik opdeed tijdens het bijwonen van één enkel college. 

Julia Hakkenbroek kwam vorige maand voor het eerst naar een College georganiseerd door het Women Entrepreneur College

Ik hoop natuurlijk stiekem dat je je na het lezen van de onderstaande woorden net zo geïnspireerd en gesterkt voelt als ik op die ene avond, waar 50 jonge vrouwen zich verzamelden bij QO Amsterdam om te luisteren naar de lessen van jonge vrouwelijke ondernemers en te leren van die lessen. Die avond haalde ik overigens niet alleen waardevolle informatie uit het college zelf, maar voerde ik naderhand prachtige gesprekken die mij in lieten zien waar het binnen succesvol (vrouwelijk) ondernemerschap in de essentie om draait. Eenmaal thuisgekomen bedacht ik mij dat het waarschijnlijk de moeite waar was om een aantal van die lessen met je te delen. Dus.. here we go:

Les 1 – Female Empowerment is niet alleen praten, maar doen
Female empowerment, of te wel, vrouwen die vrouwen versterken. Het is een mooie trend waar tegenwoordig veel over gesproken wordt, maar er over praten is totaal wat anders dan het ook daadwerkelijk dóen. Openheid creëren over de moeilijkheden die komen kijken bij het volledig supporten van elkaar in onze ambities (e.g. onzekerheden, angst om zelf niet goed genoeg te zijn, je plek te verliezen etc.) is belangrijker dan praten over elkaar ondersteunen.

Les 2 – Er is genoeg ‘career space’ voor iedereen
Ondanks dat het wellicht niet altijd zo voelt, is er genoeg ruimte voor  elke vrouw om dankzij haar talent en ambitie carrière te maken. Het gevoel van ‘schaarste’ waar veel vrouwen mee kampen aan het begin/tijdens hun carrière is een maatschappelijke illusie die we – voor onze eigen bestwil – beter kunnen loslaten. In plaats van gevoelens van angst of competitie te koesteren voor een vrouw met talenten en/of een bepaalde positie, is het namelijk vele malen gunstiger om ervoor te kiezen om van elkaar te leren, open te zijn en elkaar te ondersteunen in elkaars ambities. En.. ten slotte mag je er ook gewoon vanuit gaan dat ook alles voor jou op z’n plek zal vallen door te vertrouwen op jouw eigen talenten.

Les 3 – Personal story-telling is erg belangrijk
In een maatschappij die in toenemende mate wordt gekenmerkt door individualisme en waar veel menselijke interactie online plaatsvindt, verlangen over het algemeen meer en meer mensen naar authentieke concepten waar ze zich persoonlijk mee kunnen identificeren en erkenning uit kunnen halen. Een merk dat het aandurft om een persoonlijke visie te vinden, zal daarom veel aantrekkelijker en waardevoller zijn binnen zijn markt. Het vinden van die persoonlijke why achter je product/service is dus erg belangrijk: de toekomst van branding ligt ‘simpelweg’ bij het delen van echte, persoonlijke verhalen.

Les 4 – Durf je kwetsbaarheid te tonen
Het starten van je eigen onderneming vraagt voor de bereidheid om te durven falen, het daar over over te kunnen hebben, erover uit te huilen en de juiste mensen om je heen te verzamelen die je daarin willen ondersteunen. Na afloop van het college vertelde mijn vriendin June dat de Fransen en Spanjaarden gezamenlijk aan de eettafel gaan zitten en open praten over alles dat gaande is in hun leven (zowel de goede als minder goede dingen) en dat wij als Nederlanders eerder geneigd zijn bepaalde gebeurtenissen voor onszelf te houden. Dus hierbij nodig ik iedereen uit die dit leest om deze zomer naar Frankrijk of Spanje op vakantie te gaan, een diner bij te wonen en hun open manier van communiceren terug te nemen naar huis.

P.S. Ben jij na het lezen van dit artikel ook erg benieuwd naar de Colleges van het Women Entrepreneur College? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief onder aan deze pagina en jij weet als eerste wanneer het eerstvolgende college plaats vindt!

Tot dan en liefs,

Julia

Author: Julia Hakkenbroek

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *