DOTT.

Maak kennis met de leden van ons netwerk!

Roos en Feline (24) en zijn ondernemers pur sang. Roos doet een Master Ondernemerschap in Amsterdam en Feline studeert Strategic Product Design in Delft. Naast hun studie zijn ze druk bezig om social impact te maken met hun bedrijf DOTT., een sociale onderneming die in samenwerking met getalenteerde vluchtelingen ethisch verantwoorde kleding produceert in Nederland.

Roos en Feline

Wanneer en waarom zijn jullie begonnen met DOTT.?

Toen wij in 2016 in het laatste jaar van onze bachelors Bedrijfskunde en Industrial Design zaten, kregen we al vrij snel het idee om een tussenjaar te nemen en voor onszelf te beginnen. Toentertijd hadden we niet durven dromen dat ons eerste eigen bedrijf DOTT. precies een jaar later opgericht zou zijn. Toevallig woonden we toen naast het grootste vluchtelingenkamp in Nederland. We merkten dat hier heel veel negativiteit over was terwijl wij dit juist het positief wilden bekijken. Uit interesse zijn we toen een keer langsgegaan om te kijken wat de mensen daar bezighield en wat ze graag zouden willen doen. Hieruit bleek dat er heel veel kledingmakers uit verschillende landen waren die heel graag aan het werk wilden maar niet wisten hoe ze dit moesten aanpakken. We zijn toen naar de gemeente gegaan met de vraag of we deze mensen konden helpen aan een baan. Zo is het idee opstaan om een eigen kledingmerk op te richten volledig geproduceerd door mensen met een vluchtelingenachtergrond hier in Nederland. 

Wat een prachtig initiatief! Wat zijn de belangrijkste lessen die jullie hebben geleerd tijdens het ondernemen?

De belangrijkste les die wij geleerd is dat dingen niet altijd gaan zoals je het zou willen. Hier moet je mee leren omgaan en snel kunnen schakelen om een oplossing te vinden als er iets niet goed gaat. In het begin hadden we alles heel ver uitgedacht en in ons hoofd stond alles als een huis. Helaas gingen sommige dingen net even wat anders dan we hadden gehoopt en verwacht.

Wat waren de uitdagingen?

Er waren verschillende uitdagingen. Wij hadden toen we begonnen beiden geen enkele kennis van de modewereld. Dit moesten we allemaal leren. Verder werkten we met mensen met een taal barrière. Dit is vaak erg lastig. Toen we net begonnen spraken de mensen met wie wij werkten geen Nederlands. Hierdoor was de communicatie vaak moeilijk. We probeerden elkaar met gebaren te begrijpen, maar na een aantal maanden zagen we echt dat hun Nederlands verbeterde en dit was erg fijn om te zien. Daarnaast vonden de balans vinden tussen ondernemen en studeren was echt een uitdaging. Toen we begonnen met DOTT. hadden we een bedrijf, een bijbaan en een studie. Dan moet je echt prioriteiten stellen en je tijd efficiënt besteden.

De ‘Young Ethical Fashion’ lijn van DOTT.


Dat is inderdaad een uitdaging. Erg knap dat jullie tijdens je studie een bedrijf hebben opgezet. Wat heeft die ondernemende ervaring jullie tot nu toe gebracht?

Dat ondernemen niet alleen zwaar maar ook heel leuk is! Dat je zelf beslissingen kan nemen, je eigen tijd kan indelen en resultaten kan behalen is erg gaaf. We vinden het zelfs zo leuk dat we ons nu op een nieuw project gaan richten, het openen van een eigen ijssalon! Dit is natuurlijk een totaal andere branche maar ik denk dat de ervaring die we hebben opgedaan bij DOTT. op het gebied van ondernemen ons zeker gaat helpen bij deze nieuwe zaak. 

Hebben jullie nog tips voor andere meiden die ook willen starten met ondernemen?

Als je wilt gaan ondernemen, gewoon doen! Niet wachten tot alles om je heen ‘perfect’ is om te starten, want dat gaat waarschijnlijk nooit gebeuren. Als je echt achter je idee staat en er alle tijd in wilt steken, moet je het gewoon doen. Al is het alleen al om alle ervaring die je opdoet bij het opstarten van je eigen bedrijf. Je moet je bezighouden met zoveel verschillende aspecten dat je vaak veel meer leert dan wanneer je in loondienst bent.

De getalenteerde Ali werkt hard in het atelier van DOTT. om een prachtige, ethische kledinglijn in elkaar te zetten

Ben jij benieuwd naar de kleding die DOTT. maakt? Volg het DOTT. op Instagram of bekijk de kleding op hun website.

Author: Milou Knierim

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *